Afdrukken

Java bronzeman, Lonchura leucogastroides

 Javabronzeman 

Algemeen:
Nederlands: Java bronzeman.
Duits: Javabronzemannchen.
Engels: Java Mannikin.
Frans: Capucin de Java.

Het verspreidingsgebeid van de Java bronzeman beslaat de Indonesische eilanden Java, Bali en Lombok en aangrenzende punt van het eiland Sumatra. Hier bewonen ze in hoofdzaak met bomen en struiken begroeide graslanden. Ook worden ze gezien op de rijstvelden en in de nabijheid van menselijke bewoning.

De soort Java bronzeman kent geen ondersoorten.

Erfelijkheid en veerstructuur:
Voor de veerstructuur van de Java bronzeman wordt verwezen naar het algemene hoofdstuk, Veerstructuur van de Lonchura’s. Bij de Java bronzeman wordt momenteel op experimentele basis met de geparelde mutatie gekweekt, door de heer M.Visser uit Ochten, welke op basis van transmutatie vanuit de Japanse meeuw is vastgelegd. De in de standaard aangegeven kleuren en kleurpatronen zijn dan ook meer een aanwijzing voor de kweekrichting, dan dat het nu al een vaststaand feit is. Wel dient echter streng gelet te worden op de soortkenmerken van de Java bronzeman.

Het mag niet zo zijn dat de geparelde kleurslag een kopie van de geparelde kleurslag bij de Japanse meeuw is.

Fysieke standaard van de Java bronzeman:
Voor de fysieke standaard van de Java bronzeman wordt verwezen naar het algemene hoofdstuk, Fysieke standaard van de bronzemannen. In aanvulling hierop geldt het onderstaande:
Formaat:
Een Java bronzeman moet 11 cm lang zijn.
Ringmaat:
2,5 mm.

Tekeningpatroon:
• Masker: De kleurscheiding loopt van de schedel, keel en borst tot een lijn juist achter de ogen en loopt door in een lijn langs de keel, om dan weg te buigen richting vleugelbochten. Aan de onderkant wordt dit masker strak afgescheiden door een lijn, welke loopt van vleugelbocht tot vleugelbocht. De kleurscheiding van borst en buik is scherp, De kleurscheiding tussen wangen en masker is vrij scherp.
• Schachttekening rug- en vleugeldek: Door de kleurloze schachten is op het rug- en vleugeldek een fijne crème bruine lengte bestreping zichtbaar.

Kleurslag  Wildkleur Gepareld
 
Kleur
Kop, keel en nek
Zwartbruin. Op het achterhoofd gaat de zwartbruine kleur over in het donkerbruin van de nek. De wangen zijn donkerbruin. Grijsbruin. Op het achterhoofd gaat de grijsbruine kleur over in het donkergrijs van de nek. De wangen zijn donkergrijs.
Rug en vleugeldek Donkerbruin Donkergrijs
Vleugelpennen en duimveren Donkerbruin Grijs, lichter dan rugdek.
Stuit  Donkerbruin Donkergrijs
Bovenstaartdekveren Zwartbruin Grijs, lichter dan rugdek.
Staart Zwartbruin Grijsbruin
Borst, buik en flanken Zo helder mogelijk crème-wit van kleur. Zo helder mogelijk créme-wit van kleur.
Broek en pootinplant Zwartbruin Grijsbruin
Onderstaartdekveren Zwartbruin Grijsbruin
Poten Donkergrijs Donkergrijs
Nagels Zwart Grijs
Snavel Bovensnavel zwart, ondersnavel blauwgrijs. Bovensnavel zwartgrijs, ondersnavel
blauwgrijs.
Ogen/Pupil Donkerbruin Donkerbruin
   
Tekeningkleur
Schachtstrepen rug-, vleugeldek Crème bruin Crème

Keurtechnische aanwijzingen: Java bronzeman, man en pop:

Java bronzeman wildkleur:
Fysiek:
De Java bronzeman dient vol van volume te zijn, met een mooi ronde kop. Door onvoldoende kweekselectie ontstaan vaak iele vogels met een platte kop. Dit dient beoordeeld te worden in de rubriek model als minder gewenst.
Kleur:
Regelmatig komt het voor dat door veerplukken er in de nek en het vleugeldek witte veertjes zichtbaar worden. In het ergste geval kunnen zelfs witte vleugel en staartpennen worden waargenomen. Betreffende witte veren zijn fout en dienen als kleurfout te worden aangemerkt. De buikkleur dient eenkleurig crème wit van kleur te zijn. Wanneer er op de buik veertjes missen, heeft dit tot gevolg dat er grijze veerbases zichtbaar worden. Ook dan is er sprake van een kleurfout. Jonge, nog niet volledig uitgekleurde vogels, tonen een niet volledig zwartbruin doorgekleurd masker, wat als een kleurfout is aan te merken.
Tekening:
De borst-buik afscheiding dient regelmatig en scherp te zijn, zonder lovering. Een niet scherpe afscheiding dient te worden aangemerkt als een tekeningsfout. Jonge, nog niet volledig uitgekleurde vogels, bezitten geen schachtstrepen, wat als een tekeningsfout is aan te merken.

Java bronzeman gepareld:
Algemeen:
Bij de Java bronzeman wordt momenteel op experimentele basis met de geparelde mutatie gekweekt, welke op basis van transmutatie vanuit de Japanse meeuw is vastgelegd. De in de standaard aangeven kleuren en kleurpatronen zijn dan ook meer een aanwijzing voor de kweekrichting, dan dat het nu al een vaststaand feit is. De geparelde Java bronzeman zal waarschijnlijk nooit de hoeveelheid lovering tonen, zoals we van de Japanse meeuw gewend zijn. Het basis pigmentbezit van de Java bronzeman is meer gebaseerd op zwart eumelanine dan zoals dat het geval is bij de Japanse meeuw. Wel dient echter streng gelet te worden op de soortkenmerken van de Java bronzeman. Het mag niet zo zijn dat de geparelde kleurslag een kopie van de geparelde kleurslag bij de Japanse meeuw is.


Bron: Standaardeisen NBvV "Lonchura 2012"
Volledige, actuele standaardeisen zijn verkrijgbaar op de website van de NBvV.